Copyright © 2014. All Rights Reserved
          Архитектурният резерват Арбанаси се намира на 3 км. североизточно от гр. Велико Търново. Изградено на високото Арбанашко плато, селото открай време е известно с чистия си въздух и здравословен климат. Не случайно с Царски указ № 711 от 07.10.1921 г. Арбанаси е обявено за курорт. От високото плато се открива изглед към хълмовете Царевец, Трапезица, Света Гора и самото В. Търново. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.
          Кокетното балканско селище е старинно богатство , съхранило множество паметници на националната ни култура. Масивните каменни къщи с богата декоративна украса с геометрични и растителни орнаменти са едни от малкото по рода си в цяла България.
          Природата на Арбанаси, чистия въздух и здравословният климат, паметниците на културата, съхранени в своя първообраз и до днес, представляват любима цел и будят интерес , както в наши, така и в чуждестранни гости и туристи.